Kähler…

17.03.2016 af: walkinrunout Kategori: today

Man skal have sovet godt og grundigt i timen, hvis ikke man har opdaget at den gamle pottemager Kähler, har fået en rivival, de sidste 3-4 år, men ved I godt at Kähler er SÅ meget mere end de hvide vaser med striber eller de hvide huse til fyrfadslys?

Det hele startede faktisk med Herman Joachim Kähler som levede fra 1808 til 1884.
Herman J. Kähler indvandrer i 1839 fra Nordtyskland til Næstved. Kort efter sin ankomst i 1839 starter han sit pottemageri i Kindhestegade i Næstved, og det er her, Kähler-historien blev grundlagt. Herman J. Kähler er uddannet pottemager, og med de gamle traditioner forholder han sig til produktionen af brugsgenstande som for eksempel mælkefade, barselsspande og syltekrukker m.m. Det er dog for sin produktion af kakkelovne, han får den største anerkendelse. Herman J. Kähler driver Kähler fra 1839-1872. I denne periode får han syv børn, hvoraf de to sønner, Herman August og Carl Frederik, kommer til at drive virksomheden videre. De to brødre deler produktionen op mellem sig. Carl Frederik fortsætter produktionen af pottemagervarer i Kindhestegade, men det er Herman August, der kommer til at sætte Kählers keramik på verdenskortet. Efter brødrene overtog Herman H. C, søn af Herman August, virksomheden og igen efter ham, overtager Nils og Herman Jørgen.

Hvis det har interesse kan man finde en masse litteratur om familien og deres virke – deres forskelligheder indenfor keramik og selvfølgelig, hvordan det har udviklet sig gennem tiden.

Jeg stiftede selv bekendtskab med Kähler keramik længe før den berømte vase fik sin storhedstid og det var fordi min mands onkel og tante er samlere af keramik fra Kähler. Min mands onkel stammer fra Næstved og er vokset op med Kähler. Selv har jeg kun ganske få ting derfra – alle arvestykker… Jeg er helt klart mest til de gamle fade, skåle osv. frem for de nye vaser og lysestager.

Eneste undtagelse er den fine porcelænsserie Ursula, som faktisk har eksisteret meget længe, men som for nyligt er blevet in igen. Kender I den?

Den fine kande med den karakteristiske tud kan blandt mange af Kählers andre ting findes ved klik her

Mit fad, som pynter så fint i entréen

 

Kram!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.