Grydebrød…

28.04.2016 af: walkinrunout Kategori: food & drink

Hjemme hos os er det mest mig, der står for kagebagningen, men når det kommer til brød er det ofte min mand. Ret fedt!!

Når vi har gæster til middag er der især én ting, som ofte bliver fremstillet… og det er grydebrød… Det smager himmelsk og bringer altid lykke hos gæsterne samt hos vores drenge, som også elsker den super sprøde skorpe og det bløde brød.

Noget af det vigtigste er, at man har en gryde, som kan tåle at gå i ovnen… vores er fra Le Creuset og af støbejern. Hvis man skal ud og investere i én af dem, skal man være opmærksom på, at den lille knop, der sidder på låget kan være fremstillet i et materiale, som ikke tåler ovn. Vi købte i hvert fald en ekstra metalknop, netop for at den skulle klare høje temperaturer.

Udvalg af forskellige gryder som kan bruges til grydebrød… og har I set hvor mange fede farver man kan få vores Le Creuset i? Jeg er helt vild med den røde glaserede og gad faktisk godt have hele serien.

Og til trods for at jeg aldrig bruger en rigtig kedel, men kun vores elkedel, så kunne jeg altså godt tænke mig denne her også…

Opskriften på et rigtig lækkert brød, kommer her, hvis I har lyst til at prøve … Jims Laheys perfekte brød – han kalder det selv verdens bedste! (opskriften er fra Politiken)

Det du skal bruge:

1 g tørgær

225 g vand

75g lys øl

300 g hvedemel

100g groft mel af en slags

8 g salt

Det du skal gøre:

Opløs gæren i vandet i en skål, og bland resten af ingredienserne i. Du skal ikke ælte, men bare vende melet med vand i 30 sekunder, indtil alt melet er vådt. Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen stå på bordet i 12-18 timer – 18 timer er bedre end 12. Hæld dejen ud på et meldækket bord. Den flyder lidt ud. Fold den et par gange med hænderne, først på den ene led, så på den anden. Læg dejen op i en skål, der er smurt på indersiden, eller i et meldækket viskestykke, der foldes rundt om dejen. Lad den hæve i yderligere to timer.

I mellemtiden sætter du din gryde i en 250 grader varm ovn – helst en tyk emalje- eller støbejernsgryde. Folk har dog med succes bagt brødet i almindelige metalgryder eller selv i en stegeso af glas med låg. Gryden skal stå i ovnen i mindst 30 minutter for at blive varm.

Tag den brandvarme gryde ud, og hæld med det samme dejen op i gryden – det kan være nødvendigt at skrabe dejen ud med en dejskraber. Sæt gryden i ovnen med låg på, og bag i 30 minutter. Tag låget af, sænk temperaturen til 230 grader, og bag i yderligere 15 minutter. Tag brødet ud af ovnen, vip det ud af gryden og lad det afkøle på en rist i mindst to timer.

 

Kram!

2 thoughts on “Grydebrød…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.