Når karklude pludselig er hyggelige…

19.12.2016 af: walkinrunout Kategori: today

For et par måneder siden hørte jeg, at de klassiske lyserøde, lysegule og lyseblå karklude, som er fast inventar i mange danske køkkener,  er både skadelig for én selv samt omgivelserne.

De indeholder, efter hvad jeg er oplyst omkring 15-20% mikroplastic som er plastik i meget små stykker som bliver udskilt, når du vasker din karklud i maskinen. Det bliver så skyllet ud med det beskidte vand og ender på rensningsanlægget, hvor det åbenbart sagtens kan slippe igennem filtreringssystemet og ende ude i verdenshavene.

Når plastik ender i havet, bliver det transporteret med havstrømme meget langt væk fra dets oprindelsessted på meget kort tid. En undersøgelse har vist, at plastikstykker på 60 dage kan drive mere end 1000 kilometer fra kysten og ud mod midten af den Nordatlantiske Subtropiske Hvirvel (NASG – North Atlantic Subtropical Gyre).

Der er, så vidt jeg har kunnet finde ud af, ikke helt enighed om, hvilken betydning det har/eller kan have for dyrelivet i havet, men under alle omstændigheder ved man at nedbrydelsestiden er så lang, at det nok ikke kan undgås, at plankton, fisk og havets dyr i det hele taget kan undgå, at få noget af det indenbords.

Det er ret uhyggeligt at tænke på, synes jeg…

Der er selvfølgelig mange andre ting, som bidrager til forurening med mikroplastik, men nu blev jeg altså lige opmærksom, på den med karkludene og da det jo er noget, som man meget nødigt vil undvære gav jeg mig simpelthen i kast med at strikke nogle selv.

Egen produktion

Jeg strikker dem i enten bomuldsgarn eller stofgarn og bare i almindelig retstrikning med en kantmaske i vrang (jo jo… man har vel lært lidt da man var barn og skulle lave de obligatoriske grydelapper i folkeskolen)… easy peasy… andre typer af garn vil sikkert også kunne bruges, men jeg kan godt lide både tekstur og sugeevne i netop disse to… så derfor dem.

Hvis man slår omkring 50 masker op og strikker tilsvarende antal pinde, får man en størrelse, som minder meget om de “farlige” klude… og det gode er, at man så kan få dem i mange andre farver end lyserød, lyseblå og gul… 🙂

Jeg kan godt lide at have karklude i mange forskellige farver, det er på en eller anden måde ret hyggeligt.

Hvis man er hardcore strikker er der jo mulighed for at kaste sig ud i forskellige mønstre… men jeg er dels ikke så dygtig og dels er jeg nok også lidt utålmodig  – og vil derfor bare gerne være færdig… næsten lige efter jeg er startet – og retstrikning er superlet. Jeg har set flere opskrifter på nettet og også med kanter i kontrastfarve… men igen – tålmodigheden!! – og ja, så er jeg nok også mest til at de alligevel er lidt enkle.

Var det noget I kunne finde på at kaste jer over?

Kram!

2 thoughts on “Når karklude pludselig er hyggelige…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.